Orbán Viktor elindult a NATO-csúcsra
Orbán Viktor elindult a NATO-csúcsra
Világ
Szerző:
2023. 07. 11. 17:00

Orbán Viktor miniszterelnök a NATO csúcstalálkozójára Vilniusba utazik kedden reggel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A litván fővárosban megrendezett NATO-csúcson részt vevő magyar delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is. Orbán Viktor várhatóan kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd Vilniusban.

A vilniusi csúcs eddigi legjelentősebb fejleménye az volt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök a török európai uniós csatlakozást kérte, cserébe azért, hogy támogassa Svédország NATO-csatlakozását, melyet eddig blokkolt.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kicsit később maga is arról beszélt, hogy Erdogan "beleegyezett abba, hogy a lehető leghamarabb továbbítsa a svéd csatlakozási jegyzőkönyvet a nagy nemzeti gyűlésnek, és szorosan együttműködik a gyűléssel a ratifikáció érdekében."

Svédország csatlakozását a magyar kormány is blokkolja, a korábbi, hivatalos magyarázata szerint azért, mert nincs egyetértés a ratifikációt illetően. Valójában azért, a kormány Törökország döntésére vár - ezt Szijjártó nemrég nyíltan el is ismerte.

Ön reklámblokkolót használ...
Oldalunkat hirdetések megjelenítéséből tartjuk fent. Kérjük kapcsolja ki ezen az oldalon a reklámok blokkolását!
Rendben, kikapcsoltam Nem akarom kikapcsolni