Közzétették a NATO hivatalos nyilatkozatát Ukrajna meghívásáról
Közzétették a NATO hivatalos nyilatkozatát Ukrajna meghívásáról
Világ
Szerző:
2023. 07. 11. 18:34

Máris megjelent a hivatalos közlemény, ami Stoltenberg szavai után részletezi, miként valósulhat meg a jövőben Ukrajna NATO-tagsága.

Máris megjelent a hivatalos közlemény, ami Stoltenberg szavai után részletezi, miként valósulhat meg a jövőben Ukrajna NATO-tagsága:

„Teljes mértékben támogatjuk Ukrajna jogát arra, hogy maga válassza meg a biztonsági intézkedéseit. Ukrajna jövője a NATO-ban van. Megerősítjük a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón tett kötelezettségvállalásunkat, miszerint Ukrajna a szövetség tagja lesz, és ma elismerjük, hogy Ukrajna teljes euroatlanti integrációhoz vezető útja túlmutat a tagsági cselekvési terv szükségességén.

Ukrajna egyre inkább interoperábilissá (együttműködővé – a szerk.) vált és politikailag integrálódott a szövetségbe, és jelentős előrelépést tett a reformok terén. A NATO és Ukrajna közötti megkülönböztető partnerségről szóló 1997. évi chartával és a 2009. évi kiegészítéssel összhangban a szövetségesek továbbra is támogatják és felülvizsgálják Ukrajna előrehaladását az interoperabilitás, valamint a szükséges további demokratikus és biztonsági ágazati reformok terén.

A NATO külügyminiszterei rendszeresen értékelni fogják az előrehaladást a kiigazított Éves Nemzeti Programon keresztül. A szövetség támogatni fogja Ukrajnát abban, hogy a jövőbeli tagság felé vezető úton végrehajtsa ezeket a reformokat. Ha a szövetségesek egyetértenek és a feltételek teljesülnek, képesek leszünk meghívást intézni Ukrajnához a Szövetséghez való csatlakozásra” – áll a katonai szövetség által kiadott, szintén a Guardian által közölt nyilatkozatban.

forrás
Ön reklámblokkolót használ...
Oldalunkat hirdetések megjelenítéséből tartjuk fent. Kérjük kapcsolja ki ezen az oldalon a reklámok blokkolását!
Rendben, kikapcsoltam Nem akarom kikapcsolni