Tisztázatlan körülmények közt halt meg a börtönben egy fehérorosz ellenzéki
Tisztázatlan körülmények közt halt meg a börtönben egy fehérorosz ellenzéki
Világ
Szerző:
2023. 07. 12. 8:03

Tisztázatlan körülmények között elhunyt Fehéroroszországban a bebörtönzött Alesz Puskin művész – közölte kedden felesége és a Vjaszna (Tavasz) fehérorosz emberi jogi szervezet.

Az Aljakszandr Lukasenka elnök bírálójának számító 57 éves művész Hrodna városának börtönében halt meg. Úgy tudni, a férfit megpróbálták újraéleszteni, de ez sikertelen volt. Nem volt tudomás arról, hogy beteg lett volna.

Puskin mintegy húsz éven át látványos művészeti akciókkal tiltakozott Lukasenka rendszere ellen. A Mediazona független hírportál felidézte, hogy 1999-ben a művész egy talicska trágyát öntött ki az elnök hivatala előtt, ami miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Puskint legutóbb 2021-ben vették őrizetbe, és tavaly öt év börtönre ítélték állami jelképekkel való visszaélés és uszítás vádjával. A Vjaszna beszámolója szerint a férfi nagy feltűnést keltett az ítélethirdetéskor, amikor levetkőzött, és keresztformájú vágást mutatott a hasán, amelyet állítása szerint a vizsgálati fogság idején okozott magának. Ezért az akciójáért két hétre magánzárkába zárták.

Jogvédők szerint Puskin több hónapot töltött egy munkatáborban, mielőtt áthelyezték a hrodnai börtönbe tavaly év végén. A 3sat német kulturális csatornának a fehérorosz tiltakozási mozgalomról szóló tudósítása szerint a művész szülőfalujának, Bobrnak a templomában képet festett arról, ahogy Lukasenka Isten törvényszéke előtt áll. Mindemellett Puskin saját Instagram-csatornáján megörökítette több mást tiltakozóakcióját.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék litvániai emigrációban élő vezetője kijelentette, hogy nyilvánvalóan a Lukasenka-rezsim újabb tragikus áldozatáról van szó, és követelte a haláleset körülményeinek kivizsgálását.

forrás
Ön reklámblokkolót használ...
Oldalunkat hirdetések megjelenítéséből tartjuk fent. Kérjük kapcsolja ki ezen az oldalon a reklámok blokkolását!
Rendben, kikapcsoltam Nem akarom kikapcsolni