Európai Bizottság az Erasmus-ügyről: Szeptemberig fel kell oldani a modellváltó egyetemek letiltását
Európai Bizottság az Erasmus-ügyről: Szeptemberig fel kell oldani a modellváltó egyetemek letiltását
EU
Szerző:
2023. 07. 12. 19:34

Legkésőbb szeptember elejéig meg kell egyeznie a magyar kormánynak az Európai Bizottsággal, hogy az alapítványi egyetemek is hozzáférhessenek az Erasmus+ és Horizont Európa programok forrásaihoz – közölte az Európai Bizottság napi sajtótájékoztatóján Ujvári Balázs bizottsági szóvivő.

„Nagyon intenzív tárgyalások folynak az Európai Bizottság és Magyarország között az Erasmus+ diákcsereprogram finanszírozásának felfüggesztése miatt, ezek azonban még nem vezettek eredményre” – fogalmazott Ujvári a Euronews beszámolója szerint.

„Világosan elmondtuk, mi jelenthet megoldást. Elmondtuk, mit várunk, kik lehetnek a kuratóriumokban. Korlátozást kértünk a kinevezések hosszát illetően, és átmeneti időszakot is kértünk a kurátorokat illetően. Folytatódik az eszmecsere. Világos, hogy Magyarország még nem válaszolta meg az aggodalmakat, ezért további megbeszélésekre van szükség” – mondta.

Hozzátette, az EU csak egy elfogadott törvény alapján oldja majd fel az intézkedéseket. A jogszabály vizsgálatára egy hónapot ír elő a jogszabály, a Tanács csak ezután dönthet a Magyarország elleni intézkedések feloldásáról.

Tehát: a magyar kormánynak el kell fogadnia egy jogszabályt, amit ezután a Bizottságnak is jóvá kell hagynia, a Tanács pedig csak ezután dönthet a korlátozás feloldásáról.

Mindennek szeptember elsejéig meg kell történnie ahhoz, hogy a diákok a következő szemeszterben uniós finanszírozású külföldi képzésen vehessenek részt – mondta Ujvári.

„Ez nem a Bizottságon múlik és az eljárást nem lehet az egyik napról a másikra felfüggeszteni” – közölte. Szerinte továbbra is az a cél, hogy július közepéig elvi egyezséget kössön Magyarország és a Bizottság a bevezetendő intézkedésekről.

Ön reklámblokkolót használ...
Oldalunkat hirdetések megjelenítéséből tartjuk fent. Kérjük kapcsolja ki ezen az oldalon a reklámok blokkolását!
Rendben, kikapcsoltam Nem akarom kikapcsolni