Történelmi rekordot döntött a kórházak összesített tartozása
Történelmi rekordot döntött a kórházak összesített tartozása
Haza
Szerző:
2023. 07. 26. 10:45

A Magyar Államkincstár adatai szerint, a költségvetés alá tartozó kórházak és háttérintézmények lejárt tartozásállománya június 30-án 70,2 milliárd forint volt.

A négy orvosi egyetemmel együtt az adósságállomány elérte a 86,5 Mrd Ft-ot, ami történelmi rekord - hívja fel a figyelmet szerdai közleményében az Orvostechnikai Szövetség.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) felhívja Magyarország Kormányának figyelmét, hogy a Kormány által a kórházak lejárt adósságállományának részleges rendezése érdekében tett lépések nem elégségesek, és amennyiben nem történik intézkedés az államtól független tulajdonú gazdasági szereplők lejárt követeléseinek kiegyenlítésére, úgy - például az eszközhiány révén -

több intézményben leállhat a betegellátás

- olvasható a közleményben.

Az OSZ felmérése szerint a lejárt adósságállomány legalább fele a gyógyító technológiákat - így az orvostechnikai eszközöket - szállító cégek felé áll fenn. AHogy kiemelik:

Mivel ezek a technológiák nélkülözhetetlenek a magas színvonalú gyógyítás során, a rendkívül rossz finanszírozási helyzet miatti esetleges kiesésük a betegellátásból, súlyos veszélyeket hordoz magában.

Mindezek miatt, az OSZ nyomatékosan kéri a Kormányt, hogy gondoskodjék az egészségügyi intézmények megfelelő finanszírozásáról, és mihamarabb nyújtson segítséget abban, hogy a kórházak még a nyár folyamán ki tudják fizetni az összes beszállítójuk felé fennálló, lejárt tartozásukat - áll a közleményben.

 

forrás
Ön reklámblokkolót használ...
Oldalunkat hirdetések megjelenítéséből tartjuk fent. Kérjük kapcsolja ki ezen az oldalon a reklámok blokkolását!
Rendben, kikapcsoltam Nem akarom kikapcsolni